Un estudi científic assegura que els corredors de marató i ciclistes tenen més risc d’arrítmies

 

Córrer maratons o ciclisme requereixen un gran esforç i estar a l’altura de l’exigència física durant més de deu anys poden suposar un major risc de patir arrítmies. Així ho determina un estudi sobre problemes cardíacs associats a l’esport realitzat per l’investigador Eduard Guasch.

Segons l’estudi, hi ha parts del cor especialment vulnerables en persones que practiquen de forma contínua aquest tipus d’esports. La proporció és de vuit vegades més de risc que la mitjana de la població, encara que no a tots els passa. “Són alguns, i no la majoria, els que fan uns canvis adaptatius en els seus cors que els fan més vulnerables a arrítmies auriculars”, ha apuntat la directora de Malalties Cardiovasculars de l’Hospital Clínic, Marta Sitges.

“L’exercici és molt bo, però en aquests nivells d’activitat extrema no tots els cors s’adapten de la mateixa manera. Creiem que aquests canvis adaptatius, la dilatació del cor i la fibrosi principalment, poden afavorir les arrítmies. Però no ho hem pogut demostrar”, detalla la doctora.

Els estudis van ser realitzats en rates dividides en tres grups: un sedentari, un altre d’exercici moderat i el tercer grup d’exercici intens. Les troballes de la investigació van concloure la importància d’anar al cardiòleg quan es fa exercici. “Hi ha qui es gasta 400 euros en unes magnífiques sabatilles i no acudeix a controlar el seu estat en un centre especialitzat”, afegeix Guasch.