Ser vegetarià i esportista és viable

 

Ser vegetarià no és un problema i et cal conèixer bé quin tipus de vegetarià ets: vegetarià estricte o vegà, pel que no menges cap mena de carn provinent de mamífer, au, peix, ni derivats directes d’ells (llet, ou, formatge); Pesco-vegetarià, només menges carn de peix; Ovo-lactosa vegetarià, menges ou i làctics però cap classe de carns; o Ovo-lacto-pesco-vegetarià, menja Ou, lactis i peix.

Les principals deficiències que es presenten en els vegetarians són: ferro, Vitamina B12, zinc i calci, aquest últim en els que no inclouen lactis en la seva dieta diària. Si bé és cert que hi ha vegetals que són bona font de ferro i de calci, la biodisponibilitat d’aquests micronutrients és molt més baixa que quan prové d’aliments d’origen animal. Especialment, la deficiència de ferro i l’anèmia ferropènica que això comporta, pot interferir amb el rendiment, ja que disminueix la disponibilitat d’oxigen per utilitzar els nutrients durant l’exercici, a més del cansament, son i fatiga que aquesta produeix. Un altre aspecte important és la possible deficiència de proteïnes, els grups de vegetarians que no inclouen cap font de proteïna de bona qualitat (carns, lactis, ou), són els més susceptibles de presentar aquesta deficiència per la manca d’aminoàcids essencials per a l’organisme. La manera en què podem solucionar-ho és barrejant cereals (blat, blat de moro, arròs, civada, etc.), deficients en lisina amb les lleguminoses (carrota, veces, cigrons, etc.), deficients en triptòfan i metionina; d’aquesta manera, s’aconsegueix una proteïna completa. L’altre problema és que depenent del requeriment de proteïnes de l’esportista, és possible que necessitem molt volum d’aliment per poder cobrir-lo. Si aquest és el cas, es pot utilitzar suplements de proteïnes provinents de la llet, soja o ou i amb aquests completar el requeriment. Assessorar-te per un nutricionista sobre les possibles deficiències en funció de les teves necessitats serà clau, no ho oblidis.