Sandra Corcuera, campiona del món de Retro Running

 

La barcelonina Sandra Corcuera i Marín ha estat campiona del món de Retro Running en 4 ocasions i 5 com a subcampiona. Una atleta de talla internacional pionera al nostre país d’una modalitat que s’ha donat a conèixer a casa nostra gràcies als seus triomfs.

Retro Running, Backward Running o Reserve Running? Com creus que hauríem de definir la modalitat que practiques?
El nom que es dona a aquesta pràctica varia depenent de cada país, però si parlem de la modalitat esportiva hem d’anar a l’any 2005 quan es va fundar la seva federació internacional que porta per nom International Retro Running Association, i Retro Running és el terme que s’utilitza per definir els campionats oficials d’aquesta modalitat.

Quan i com sorgeix la curiositat pel Retro Running?
Des de l’any 2000 que practico atletisme i col·lecciono curses de tota Catalunya que vaig assenyalant amb xinxetes en un mapa. L’any 2007 vaig veure per internet una cursa de Retro Running, i la veritat que no li vaig donar importància al nom ja que en aquells anys es començava a posar noms amb anglicismes a les curses, i no pensava que tingues cap significat. Quan vaig arribar, a la sortida em van dir que havia de córrer d’esquena i vaig pensar que no podia ser. Però sí, va ser així, 1500 metres de cross i ho vaig passar molt malament. Posteriorment vaig buscar per internet sobre el tema, descobrint que tenia diversos beneficis i vaig afegir a cada entrenament uns 15 minuts de cursa corrent enrere. L’any 2012 vaig descobrir els Campionats del Món i des de llavors la practico com la meva modalitat principal fins a l’actualitat.

Després de ser quatre cops la campiona del món de Retro Running quin és el teu següent repte?
Al 2016 es celebren els Mundials d’Alemanya de Retro Running i el meu objectiu és augmentar la distància i obtenir medalles als 10.000 metres i la Mitja Marató. Però això és un previ pel meu objectiu màxim que és, a l’any 2017, poder fer una Marató amb l’objectiu de batre el rècord del món femení que està en 4 hores i 42 minuts.

Quina reacció té la gent quan et veu entrenar?
Al principi es sorprenen però com ara coneixen els meus èxits, i especialment desprès d’aquest darrer mundial, m’animen molt per assolir els meus futurs objectius.

Com valoraries la situació d’aquesta modalitat al nostre país durant aquests últims 5 anys?
La veritat es que no hi ha ningú, a banda de mi, que la practiqui com una modalitat esportiva de forma seriosa, i les institucions d’aquest país així com les marques, per ara, no em donen recolzament i tinc que pagar-ho tot de la meva butxaca. Tot i això, és cert que aquest darrer any a nivell de premsa (tv, ràdio, escrita, etc) se li està fent molta difusió, i us he d’agraïr a tots el vostre recolzament, que pot ser decisiu per canviar les coses per aquest esport.

Quins beneficis creus que ofereix córrer d’esquena?
Els beneficis són iguals que els de qualsevol esport aeròbic, però en té dos que per a mi són molt importants: la millora de l’equilibri i l’enfortiment de la musculatura antagonista respecte a córrer endavant, el que fa que s’aconsegueixi una musculatura més equilibrada.

Quins tres consells bàsics donaries als que vulguin practicar-lo per primer cop?
Trobar un lloc pla i sense gaire trànsit de vehicles i/o persones, preferentment una pista d’atletisme; començar a acostumar-se a l’exercici fent la pràctica caminant; i una vegada has agafat confiança començar a alternar 5 minuts caminant, dos corrent.

T’atreviries a provar i competir amb noves modalitats o prefereixes seguir amb el Retro Running?
A la meva vida esportiva he fet tot tipus de proves (més de 500) de ruta, pista, Cross, muntanya, Ultrafons, Ultratrail, Duatló,Triatló, Ciclisme i de distància de 60 metres a 100 kms, i no se si em queden gaires coses a provar. I el que més m’agrada és la Marató (si em respecten les lesions) i les curses d’Ultrafons entre 50-80 kms per camins de terra sense un desnivell excessiu. Respecte al Retro Running el continuaré practicant, però a nivell competitiu no crec que passi més enllà del mundial de l’any 2018, això sí espero poder gaudir de la meva passió pel córrer tota la meva vida.

sandra-corcuera-retro-running1