Rutes Trescant: cim del Balandrau i camí dels Enginyers

 

La vall del Freser és segurament un dels destins més clàssics del Pirineu Català, però malgrat això encara amaga alguns itineraris que s’aparten clarament dels camins més convencionals. Un d’ells és l’ascensió directa al Balandrau (2.585 m) des del tradicional camí que puja a Coma de Vaca. Es tracta de gairebé un quilòmetre vertical que no deixarà indiferent a ningú.

Sortim de la Central del Daió remuntant el Freser tot resseguint el clàssic itinerari a Coma de Vaca. En aquest primer tram es guanya alçada còmodament fins a travessar el riu Freser per la palanca. A partir d’aquí comencem a remuntar pel bosc la vessant nord del Balandrau tot parant atenció a veure unes marques vermelles a la nostra dreta que indiquen l’inici del canal directe.

Abandonem el fressat camí al refugi i comencem a remuntar cap al sud amb un fortíssim pendent. Primer per terreny obert i més tard per dintre la canal amb alguna senzilla grimpada entre blocs, sense cap complicació i sense cap pas aeri. El camí revolta a l’esquerra a mitjana alçada per encarar per terreny obert el darrer tram sota el cim. Cal evitar aquesta pujada amb gelades o pluja. El camí està marcat (excessivament) amb marques vermelles d’inici a fi, no hi ha possibilitat de pèrdua. El cim del Balandrau és un vèrtex de primer ordre que domina amb autoritat l’alta vall del Freser.

Del cim baixem fins al coll de Tres Pics i d’allà, gairebé directes, seguim fins al refugi de Coma de Vaca. El refugi està situat en un indret privilegiat amb una grandiosa esplanada de còdols allà a on el riu s’obre i no té quasi desnivell. Des d’aquí podem tornar directes al punt d’inici baixant pel camí a la central o bé tornar pel camí dels Enginyers, opció molt més interessant però que clarament allarga la volta.

L’espectacular camí dels Enginyers arranca des de darrere mateix del refugi de Coma de Vaca i recorre un conjunt de collets i camins a mitja falda de la muntanya fins a Núria. Hi ha un petit tram equipat amb cable, es tracta d’un pas molt senzill, la resta del camí és molt còmode i amb balcons amb vistes immillorables. Per baixar a la central de tornada ho podem fer completant el camí dels Enginyers fins a Núria i baixar per les gorgues o bé força abans d’arribar a Núria baixar directes per la canal de la Vaca, indret a on els nostres genolls i la nostra capacitat d’orientació es posaran certament a prova.