Què és un estudi biomecànic 3D per a runners?

 

L‘estudi biomecànic en 3D és una eina apta per a corredors/es de tots els nivells que aporta una informació molt valuosa per a poder millorar els entrenaments i la nostra salut.

En pocs anys, l’estudi biomecànic en 3D per a corredors ha passat de ser pura ciència-ficció a ser una realitat a l’abast de tots els corredors i corredores. I és que, gràcies a l’avanç tecnològic i també a una reducció en el cost dels equips biomecànics 3D, ha passat a ser molt més assequible, en tots els sentits. Però, en què consisteix? I quins són els seus beneficis?

Fins fa relativament poc la gran majoria d’estudis i anàlisis biomecànics es concretaven en dues dimensions. D’aquesta manera, el corredor o corredora corria en una cinta i només s’analitzaven en 2D els 3 plans de l’espai que generava (el pla frontal, el pla sagital i el planto transversal). Els resultats s’aconseguien gràcies al càlcul d’una sèrie d’eixos com el grau de pronació en cada peu o l’alineació de les extremitats, per citar només un parell d’exemples.

L’estudi en 2D ens donava molta informació, i força significativa, però no la suficient si voliem diagnosticar, per exemple, una asimetria de les extremitats inferiors. Per determinar si una cama és més llarga que l’altra, no ho podíem saber amb exactitud gràcies a un estudi biomecànic en 2D. Tenint en compte aquests precedents, amb les anàlisis en 3D s’ha fet un pas cap endavant molt important de cara a la salut del runner. I és que gràcies a aquest tipus d’estudi, es poden conèixer els components mecànics de l’atleta gràcies a la utilització d’equipaments tecnològics capaços d’analitzar els 3 plans de moviment.

 

Beneficis concrets de l’estudi biomecànic 3D

Els beneficis d’aquest estudi són múltiples. Tradicionalment, es pensava que només els corredors professionals necessitaven conèixer totes les variables per poder millorar el seu rendiment i, per tant, les seves marques. Però amb el boom del món del running, i també amb la pretensió de millorar la salut de cada corredor i corredora, s’ha estès a tot l’univers de corredors.

Gràcies a l’estudi biomecànic 3D, podem conèixer paràmetres com l’economia de carrera, les càrregues articulars, les forces implicades en l’impacte, segmentar articulacions com el maluc, el genoll o el turmell i fer una comparació a les dues cames … I gràcies a tota aquesta quantitat d’informació podrem millorar el nostre rendiment. Minimitzar el risc de lesions és possible gràcies a aquest tipus d’estudis, no només està encaminat a la millora del nostre rendiment, sinó també en la preservació de la nostra salut.

 

 

Córrer és una activitat física lesiva per al nostre organisme, però com millor sigui la nostra tècnica de carrera, menor serà l’impacte negatiu sobre el nostre cos. Si fas les coses bé quan corres, l’impacte generat sobre les teves articulacions i el treball generat per la teva musculatura, serà molt menor. Això sí, cal no confondre això amb un salconduit. I és que, encara que ho facis tot de manera correcta com a corredor i corredora, no estàs lliure al 100% de les lesions, ja que altres factors i paràmetres no controlables també poden jugar el seu paper negatiu. Ens referim, en aquest cas, a variables com la planificació dels entrenaments i les càrregues de treball.

La valoració del calçat esportiu més adequat per a cada corredor/a, gràcies al resultat de l’estudi permet determinar quina és la sabatilla més adequada per al pacient. Tal com podeu veure, sigui quin sigui el vostre nivell de corredor, un estudi biomecànic en 3D pot ser-vos de gran utilitat.