És millor l’ús de pantalons o malles per a la pràctica esportiva?

 

Les peces compressives com les malles es van inventar per a millorar la recuperació dels teixits i la circulació sanguínia en el postoperatori de pacients. Aquesta funció terapèutica aviat es va veure aplicada per al tractament d’edemes i trombosis, posteriorment va entrar de ple com a la gran revolució en la cirurgia estètica. A inicis dels anys 90 aquesta revolució es va traslladar a l’esport elit, focalitzant-se en disciplines de velocitat i força com l’atletisme o la gimnàstica.

L’ús de malles és molt millor que l’ús de pantalons? Sí, tot i les reticències estètiques, ja que millora el retorn venós i aporta indirectament oxigen als músculs actius, facilitant un increment en el reg sanguini que fa que la musculatura tardi més a inflar-se i a desgastar-se al llarg de l’exercici. Redueixen la fatiga muscular i afavoreixen que la producció d’àcid làctic es concentri en la musculatura i no passi tan ràpidament a la sang.

Les malles compacten els músculs implicats, minimitzen l’impacte i la vibració a la qual es veuen sotmesos a cada gambada, reduint el moviment oscil·latori de les fibres i mantenint la temperatura dels músculs. Això redueix el risc de qualsevol classe de lesió gràcies a l’aïllament tèrmic mantenint els músculs a la seva temperatura ideal (37°). Un altre dels aspectes en els quals les malles també són la millor opció és la comoditat que ofereixen, ja que estan fetes de teixits molt suaus i s’adapten a la perfecció a qualsevol cos. Aquesta adaptació facilita una total llibertat de moviment i anul·la els frecs que de vegades sorgeixen en els engonals.