Com ha de ser una mascareta per a corredors en temps de Coronavirus?

 

Si som corredors, i volem adquirir una mascareta per a córrer protegits, el primer que hem de tenir clar a l’hora de comprar-la és que ha de pertànyer a les de tipus FFP2 (o N95, KN95) i FFP3 sense vàlvula.

No serveix qualsevol mascareta de material tècnic / tèxtil, si aquesta no disposa d’una bona transpiració, amb l’objectiu d’evitar el microclima facial. Ha d’incloure filtres de protecció real, permetent el bon control tant de la transmissió viral com del contagi extern.

Tot i que és un tema poc estudiat, sí que hi ha investigacions sobre els efectes d’usar màscares especialitzades per simular restricció d’aire, com ara els estudis que simulen entrenaments a elevada altitud.

En aquests casos ja s’ha arribat a la conclusió que una màscara facial donaria lloc a una resistència a la respiració segons el seu gruix: si la boca i el nas estan totalment cobertes, hi ha una evident limitació de l’aire, cosa que en el moment de realitzar esport pot ser incòmode i reduir el rendiment.

A més, les mascaretes en general s’humitegen ràpidament amb cada inhalació, les quals es van fent més intenses a mesura que també augmenta la intensitat de l’exercici. Això, al seu torn, redueix l’eficàcia de les mateixes màscares: els microorganismes, i sobretot als virus, els agrada la humitat.

Per la seva banda, també hi ha la sudoració. I és que una màscara facial usada durant l’exercici dóna lloc a la creació d’una espècie de microclima càlid i humit al voltant de la cara. Com ja ho descriuen alguns experts, es tractaria d’una “mini sauna” a la part inferior de la cara, gràcies en part a la respiració, però també a les secrecions nasals i la sudoració. Els estudis al respecte, de nou per simular els entrenaments a altitud, han suggerit que portar una mascareta facial a la nit no és una cosa còmoda: la meitat dels participants no podien dormir a causa de les seves secrecions nasals, augmentades pel microclima creat per la mascareta facial.

Finalment, cal recordar que les mascaretes facials poden provocar que les ulleres s’entelin, una incomoditat a tenir en compte si se surt a fer esport a l’aire lliure. En aquest cas, els estudis suggereixen realitzar un rentat amb aigua i sabó a les mateixes ulleres abans d’usar-les.