Les curses més dures del planeta Terra, Part 2 : Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB)

 

Si fa uns dies us presentàvem la Barkley Marathon, una cursa americana força desconeguda i amb unes condicions extremes, avui us presentem l’UTMB, una mítica cursa que pràcticament no necessita presentacions. Considerada com la Meca dels ultramaratonians de muntanya, l’UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc) es disputa una vegada a l’any als Alps i recorre ni més ni menys que 166 km de muntanya amb un desnivell acumulat positiu d’aproximadament 9.400 m travessant territori francès, italià i suïs!

Els aspectes més durs a destacar de la cursa, a banda de les esmentades distàncies, són les condicions climatològiques, que en alguns moments i sobretot a la nit poden ser molt adverses (vent, fred, pluja, neu…), aquests factors, combinats amb el fet que bona part del recorregut es disputa a més de 2.500 m d’altitud, fan que només alguns escollits puguin completar el recorregut amb garanties. Des de la mateixa organització lògicament ja s’adverteix que cal un perfecte entrenament i una alta capacitat d’autonomia personal.

2.300 corredors comparteixen el mateix somni de poder donar la volta al Mont Blanc en menys de 2 dies (exactament 46 hores), horari màxim per completar la prova. 1300 voluntaris participen en l’organització d’aquesta. 15 avituallaments; tot i que la prova es considera d’autosuficiència, hi ha un total de quinze punts que abasteixen amb begudes i menjar. Els cronos dels millors corredors poden voltar al voltant de les 20 h, mentre que la gran majoria ho completa entre 30 i 45. Cal destacar que tot i la duresa de la prova, i encara que sembli increïble, no hi ha premis en metàl·lic per als guanyadors.

ultra-trail-montblanc

La inscripció a l’UTMB queda totalment restringida i reservada a corredors amb experiència necessàriament demostrable. Per participar es fa un sorteig, en aquesta pròxima edició hi ha 2.300 places disponibles, i per entrar en el sorteig cal haver aconseguit sumar 5 punts havent finalitzat, l’any 2010 i/o l’any 2011, 2 dels trails més importants del món dins d’un llistat mundial que publica l’organització de l’UTMB. Una segona via de participació és pagant 2.000 € a una de les entitats solidàries adjuntes a la prova, l’organització posa 50 dorsals disponibles per aquest fet. Des de l’any 2006 s’organitza una segona carrera anomenada CCC (Courmayeur, Champex – Chamonix) de 98 km i 5.600 m acumulats de desnivell i des de l’any 2009 una tercera cursa anomenada TDS (Sur les Traces des Ducs de Savoie amb 105 km i 6.700 m acumulats pel que fa a desnivell).

I els guanyadors?… Doncs aquí tan sols podem parlar d’un nom: Kilian Jornet, el rei de la muntanya. El català, de 24 anys, ha aconseguit guanyar la prova ni més ni menys que en les edicions de 2008, 2009 i 2011, transformant-se en llegenda viva de la prova i en general de les curses de muntanya en l’àmbit internacional (la cursa de 2010 va quedar suspesa per extremes condicions adverses quan Jornet manava al capdavant de la mateixa). Més info (oficial):   http://www.ultratrailmb.com/

ultra-trail-montblanc2