Les curses més dures del planeta Terra, Part 2 : Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB)

Si fa uns dies us presentàvem la Barkley Marathon, una cursa americana força desconeguda i amb unes condicions extremes, avui us presentem l’UTMB, una mítica cursa que pràcticament no necessita presentacions. Considerada com la Meca dels ultra-maratonians de muntanya, l’ UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc) es disputa una vegada a l’any al Alps i recorre ni més ni menys que 166km de muntanya amb un desnivell acumulat positiu d’aproximadament 9.400m travessant territori francès, italià i suïs!

Els aspectes més durs a destacar de la cursa, a banda de les esmentades distàncies, són les condicions climatològiques, que en alguns moments i sobretot a la nit poden ser molt adverses (vent, fred, pluja, neu…),aquests factors, combinats amb el fet que bona part del recorregut es disputa a més de 2.500m d’alçada, fan que només alguns escollits puguin completar el recorregut amb garanties. Des de la mateixa organització lògicament ja s’adverteix que cal un perfecte entrenament i una alta capacitat d’autonomia personal.

2.300 corredors comparteixen el mateix somni de poder donar la volta al Mont Blanc en menys de 2 dies (exactament 46 hores), horari màxim per completar la prova. 1300 voluntaris participen en l’organització de la mateixa. 15 avituallaments; tot i que la prova es considera d’autosuficiència, hi ha un total de quinze punts que abasteixen amb begudes i menjar. Els cronos dels millors corredors poden voltar sobre les 20h, mentre que la gran majoria ho completa entre 30 i 45. A destacar que tot i la duresa de la prova, i tot i que sembli increïble, no hi ha premis en metàl·lic per als guanyadors.
 

ultra-trail-montblanc
 

La inscripció a l’ UTMB queda totalment restringida i reservada a corredors amb experiència necessàriament demostrable. Per participar es fa un sorteig, en aquesta pròxima edició hi ha 2.300 places disponibles, i per entrar en el sorteig cal haver aconseguit sumar 5 punts havent finalitzat, a l’any 2010 i/o al 2011, 2 dels trails més importants del món dins d’un llistat mundial que publica l’organització de l’ UTMB. Una segona via de participació es pagant 2.000 € a una de les entitat solidàries adjuntes a la prova, l’organització posa 50 dorsals disponibles per aquest fet. Des de l’any 2006 s’organitza una segon carrera anomenada CCC (Courmayeur, Champex – Chamonix) de 98km i 5.600m acumulats de desnivell i des de l’any 2009 una tercera cursa anomenada TDS (Sur les Traces des Ducs de Savoie amb 105km i 6.700m acumulats pel que fa a desnivell).

I els guanyadors?…doncs aquí tant sols podem parlar d’un nom: Kilian Jornet, el rei de la muntanya. El català, de 24 anys, ha aconseguit guanyar la prova ni més ni menys que en les edicions de 2008, 2009 i 2011, transformant-se en llegenda viva de la prova i en general de les curses de muntanya a nivell internacional (la cursa de 2010 va quedar suspesa per extremes condicions adverses quan Jornet manava al capdavant de la mateixa). Més info (oficial):   http://www.ultratrailmb.com/
 

ultra-trail-montblanc2