Les curses més dures del planeta Terra Part 1: Barkley Marathon

 

Tot i que Curses Catalunya és un portal popular, a través d’articles com el que podreu llegir a continuació us podreu fer una idea de fins on arriba la força mental i física de l’ésser humà. Aquest és el primer d’una saga d’articles dedicats a curses extremes que es realitzen arreu del planeta que donaran a conèixer històries i rutes realment increïbles. Actualment en el panorama internacional hi ha un bon grapat de curses que s’autodenominen com les “més dures del món”, però realment n’hi ha per tant? Vegem a continuació una de les més curioses i ferotges, la denominada Barkley Marathon.

La història d’aquesta prova es remunta al juny de l’any 1977, quan el pres James Earl Ray, assassí confés de Martin Luther King, aconsegueix escapar de la presó de Brushy Mountain State i corre durant 55 hores pels espessos boscos de Frozen Head State Prak, al bell mig de les muntanyes nord-americanes de l’est de Tenessee. Al ser capturat per la policia, tan sols havia aconseguit recórrer la distància de 13kms. Atret per aquest fet, un ultra fondista de l’època, el nord-americà Gary Cantrell, va idear una cursa amb el mateix recorregut que havia fet el pres, assegurant que era possible completar amb el mateix temps 12 vegades la distància que havia recorregut el pres. La cursa es va portar a terme per primera vegada l’any 1986, gràcies al mateix Cantrell.

barkley-marathon

Aquesta cursa consisteix a recórrer un circuit de 32 km de distància un total de 5 vegades, amb 12 hores de límit per a cada volta. Fàcil? No tant si tenim en compte el desnivell: 16.500 m positius i 16.500 m negatius enmig d’una espessa vegetació i un paisatge escarpat, irregular i ple de complicacions. Què li ha fet guanyar la fama d’una de les curses més dures del planeta? Les seves estadístiques: des de l’any 1986 fins al 2012 només 9 corredors l’han aconseguit acabar en el termini de temps marcat. Cada any només 35 runners són escollits en l’àmbit mundial per a participar-hi; per competir cal respondre una pregunta molt senzilla: “per què haurien de deixar-me córrer la Barley?”… a partir d’aquí un jurat dictamina les millors respostes i en surten els escollits.

Al llarg de les 5 voltes en el circuit hi ha repartits 9 llibres dels quals s’ha d’arrencar una pàgina per demostrar que s’ha passat corrent per aquell punt. Cada corredor s’ha d’espavilar amb una brúixola i un mapa i carregar amb tot el material necessari, ja que l’organització només ofereix dos avituallaments líquids per cada volta. Hi ha una versió curta de la prova, anomenada Fun Run, de “només” 96 km i un límit de 40 hores per completar tres circuits i un marge de 13 h per volta. Més info (no oficial): http://www.mattmahoney.net/barkley/