Josef Ajram, atleta i trader barceloní

 

Avui tenim el plaer d’entrevistar a una de les figures més mediàtiques i controvertides del panorama nacional, l’atleta i trader barceloní amb arrel síries, Josef Ajram. Guanyador l’any 2011 d’una de les proves més dures del planeta, la coneguda com a Epic 5 de Hawai (5 ironmans en 5 dies consecutius) i exitós trader a la borsa nacional, s’ha convertit en el centre d’atenció dels mitjans de comunicació per les seves proeses en aquests dos móns i la seva estètica radical i contundent.

Josef, darrera d’aquesta aparença tatuada i contundent, qui s’hi amaga?
Una persona normal, com una altra, és clar. Una persona ambiciosa, feliç i humil.

Com valores la fama mediàtica i que t’ha aportat després d’aconseguir-la?
Sempre s’han de mirar totes les coses que et succeeixen des de la vessant més positiva. I en aquest cas, la fama m’ha ajudat a transmetre els meus valors i la meva filosofia de vida a la gent. El més important és que la gent sàpiga que no ha de trobar mai el seu límit, que ha de lluitar per tot  allò que vol i que s’han de marcar objectius factibles en aquesta vida.

A simple vista un pot pensar que la teva imatge i estètica es pur màrqueting, és així o és fruit de quelcom més?
Pot semblar-ho, però darrere de la meva imatge també hi ha molt d’esforç i sacrifici, entrenament diari i constància i disciplina. Qualsevol persona que sigui ultrafondista, per més o menys mediàtica que sigui, ha d’entrenar molt per poder aconseguir finalitzar un Ironman. I per tant, el màrqueting en aquest cas no implica que entreni menys del que entrenaria si no fos conegut.

Què simbolitzen els teus tatuatges?
Qualsevol cosa important a la meva vida. Els meus tatuatges han crescut amb els anys, com la meva edat i les meves experiències. El nom de la meva filla, viatges, competicions acabades, figures que admiro, etc.

Quina va ser la teva primera feina?
Abans de treballar a la borsa repartia pizzes al Telepizza. Feia encàrrecs, feines petites, el que fos per estalviar. Per sort vaig tenir clar el que volia i vaig decidir jugar-m’ho tot i anar a aprendre a la borsa.

josef-ajram

Red Bull, ActivoTrade, Dir, Buff, Suunto, Polar… entre molts d’altres, són marques que han apostat per la teva figura, què creus que valoren més de tu? Quina va ser la primera marca que va confiar amb tu?Suunto va se la primera marca que va creure en mi, i els hi estic molt agraït. Jo sempre ho he dit, no sóc el millor ironman del món, ni les meves marques seran les millors, jo lluito contra mi mateix, superant-me dia a dia, amb reptes personals, i potser això és el que agrada a les marques. També la meva faceta com a comunicador i el potencial que tinc a les xarxes deu influir. Però tot això ve per la meva filosofia.

Com tota figura mediàtica, tens admiradors i alguns detractors, li dones importància a les persones que critiquen el teu estil de vida?
No, les respecto, mentre no insultin o caiguin en acusacions fora de lloc. S’ha de respectar a tothom i tota idea, però no tolero l’insult o que s’alegrin de coses dolentes com lesions o abandonaments. Si són crítiques esportives o constructives no hi ha problema.

Tens un ídol?
Els meus pares.

El teu pare és un metge molt conegut, ell discrepa de tu i pensa que sí que hi ha un límit?
Com a pare, i en aquest cas, com a pare que a part és pediatra pateix més del compte. Això és la única que cosa que no m’agrada dels meus reptes, veure als teus pares assentats al sofà de casa esperant notícies per saber si estic bé o no. Ells sempre em diuen que si em trobo malament és millor abandonar i no posar la salut en risc. Què han de dir, no?

Després de tants anys vinculat al món de la borsa i tants anys vinculat al món de l’esport, què creus que t’ha donat més èxit?
La borsa és la meva professió i passió, l’esport era la meva distracció que amb el temps s’ha anat convertint també en professió.

Gaudeixes més entrenant o competint?
Les dues coses.

Entrenes per gaudir o per competir?
Entreno per desconnectar i per relaxar-me. L’esport em desconnecta de l’estrès i de la pressió.

Que prefereixes: córrer, anar amb bici o nedar?
Anar en bici.

T’agrada el trail running?
Sí, cada dia en sóc més fan, sobretot quan plou i hi ha fang!

D’on treus el temps per tot el que fas? Significa això sacrificar moltes hores de son?
Sí. Sempre intento dormir-ne 8, però per exemple mai puc fer migdiada i sempre acabo dormint-ne menys de 8. No passa res, sóc una persona molt activa i m’agrada fer de tot.

Tens altres aficions a part de l’esport i la borsa?
Relaxar-me a Eivissa i la música electrònica.

Quin és per a tu el millor èxit esportiu de la teva carrera?
L’Epic  5 és un repte que encara em fa por quan el recordo. 5 ironmans en 5 dies per les 5 illes de Hawaii, dormint poc, llevant-nos a les 5.30am per anar a l’aeroport, corrent de nit per carreteres solitàries… tot plegat va fer que fos una competició molt  espectacular.

Quin és el teu pròxim repte a curt termini?
Al 2013 aniré a la Andalucia Bike Race, a la Cape Epic, a la Titan i algun repte més per anunciar. I com no, tornar a intentar el Red Bull 7 Islands.

L’ Epic 5 Haway, on et vas proclamar campió el 2011, és la prova més dura del planeta?
Sí, en el seu àmbit. La Marathon Des Sables, per exemple, és una altra prova de supervivència que per a mi és la més espectacular i dura del món.

Quin és per a tu l’Ironman més dur del món?
Cada IM té el seu què. Bé sigui pel desnivell, pel clima, pel vent,…. diuen que el més dur és el de Lanzarote a nivell de desnivell, però per exemple jo vaig fer un IM benèfic a La Gomera (amb recorregut creat per mi) i no em sortien menys de 2500 m de desnivell acumulat.

Com et consideres a nivell polític?
No opino sobre els polítics. Massa desencant.

Que n’opines de la delicada situació a Síria?
Que són coses que no haurien de passar al 2012. És una llàstima per a tots.

Hi viatges sovint?
No, mai, no hi he tornat des dels 12 anys. Tinc família allà però no hi tinc quasi relació.

Quin llibre relacionat amb el món de l’esport recomanaries als nostres seguidors?
“No sé dónde està el límite però sí sé dónde no está”

I un relacionat amb el món de la borsa?
“Ganar en la bolsa es posible”

Entre els nostres lectors comptem amb molts esportistes principiants, sobretot en el món del running, podries donar-los un consell?
Que vagin poc a poc, no intentin saltar-se etapes i gaudeixin de cada competició a la que vagin. Els entrenaments són durs, el dia de la competició per gaudir.

… i per aquell que es vulgui iniciar al món de la borsa, com ho haurien de fer per començar?
Assumint que és un món complicat on no tothom està capacitat per aprendre a perdre pocs diners.