Creen un nou hidrogel que ajuda a regenerar el cartílag en artrosi de genoll

 

La creació d’aquest innovador hidrogel ha estat realitzada per un equip multidisciplinari de científics de diferents institucions nacionals i internacionals, com la Universitat d’Edimburg, el grup de recerca 3B’s Research Group de la Universitat del Minho, la Universitat de Jaén i l’Hospital Universitari Mare de Déu de la Victòria de Màlaga, tots ells liderats per investigadors del grup «Teràpies avançades: diferenciació, regeneració i càncer» de la Universitat de Granada. Aquest hidrogel, gràcies a la nova i pionera tecnologia de microarrays de polímers, ajuda a regenerar amb èxit el cartílag.

Els investigadors van avaluar la capacitat d’adhesió i viabilitat de condròcits (cèl·lules de cartílag) sans extrets de pacients amb artrosi de genoll (osteoartritis) sobre 380 polímers diferents de poliacrilat i poliuretà. D’aquests 380 polímers, van seleccionar els 10 que van presentar millors propietats per facilitar l’adhesió i viabilitat d’aquest tipus cel·lular en concret, i van realitzar estudis per avaluar la capacitat d’aquests 10 polímers per mantenir el potencial dels condròcits per produir matriu de cartílag en cultius a llarg termini.

El polímer de poli (metilmetacrilat-co-metacrilat) va ser el que va mostrar millors característiques biològiques i químiques, de manera que es va usar per sintetitzar hidrogels per ser utilitzats com a matrius 3D. L’anàlisi i caracterització de la morfologia ultraestructural, la microestructura, i les proves mecàniques d’aquest nou hidrogel van mostrar que posseïa les característiques adequades per generar un suport que mimetitzi l’ambient que necessiten els condròcits en el cartílag. Estudis posteriors en ratolins han certificat el gran potencial d’aquest poliacrilat. La implantació de l’hidrogel en ratolins immunocompetents va demostrar que el material és totalment biocompatible, i no genera cap rebuig per l’organisme.