Funcionament i tipus de curses d’orientació

 

Les curses d’orientació es practiquen amb assiduïtat a Catalunya des de fa 25 anys i tot i que és un esport que encara actualment és força desconegut el nombre de practicants creix any rere any a casa nostra.

Com funciona la cursa d’orientació?
El corredor/a a la sortida rep un mapa detallat i amb l’ajuda d’una brúixola, per no perdre el nord, ha de trobar les fites indicades, en el mapa representades amb un cercle magenta i sobre el terreny amb tela blanca i taronja. El corredor ha de passar per totes les fites de la manera més ràpida possible, té llibertat total de recorregut i pot optar pel camí més llarg i planer o pel més curt i costerut.

Els dos tipus bàsics de cursa d’orientació
Lineal: cal passar per les fites en l’ordre indicat el més ràpid possible sense oblidar-ne cap per no ser desclassificats per error de targeta.
Score: en 1 h, 3 h, 6 h, 12 h, 24 h, depenent de la cursa, el corredor ha de passar pel màxim de fites de les indicades al mapa, i aconseguir el màxim de punts (les fites més difícils d’assolir donen més punts i les més fàcils menys). Arribar tard implica perdre punts molt ràpidament i surt molt car.

Al portal www.cursesorientacio.cat trobareu altra informació sobre aquest esport i un calendari especialitzat, tot i que també us recomanem donar un cop d’ull a la web de la federació de curses d’orientació de Catalunya www.fcoc.cat.