Jaume Leiva, atleta de fons català i campió de Catalunya de Mitja Marató l’any 2011

 

El terrassenc Jaume Leiva nascut l’any 1983, s’ha convertit en un dels millors corredors de fons europeus i un dels atletes més destacats de l’esport català. Actualment és corredor de l’equip Runnersworld Tarragona, i aquestes són algunes de les seves millors marques personals:

5.000m : 14’07”90 (Mataró – Campionat de Catalunya 2011)

10.000m : 29´53´´ (St. Cugat del Vallès – Sant Silvestre 2011)

Mitja Marató: 01:03’35” (Granollers – La Mitja 2012)

Marató: 02:15’28” (Marató de Berlín 2010)

Jaume, has remarcat en diverses ocasions que et consideres un corredor popular. Davant de la gran onada de “corredors socials i aficionats” que hi ha avui en dia, quin seria el teu principal consell a l’hora de recomanar aquest sacrificat esport als nouvinguts?
Que gaudeixin del que fan i realment trobin una motivació per sortir a córrer cada dia. Sí, aquest és un esport molt sacrificat però no ens hem d’obsessionar només amb els resultats i marques sinó també amb tot el que mou aquest món atlètic al seu voltant, des de la millora física i de salut fins a les persones, cultures i llocs que pots arribar a conèixer gràcies a aquest esport.

Com a corredor de fons, realitzes curses de 5.000m, 10.000m, mitja marató i marató, amb quina d’aquestes 4 distàncies et quedes si n’haguessis d’escollir una?
La mitja marató. Ara he agafat unes sensacions molt bones als 21km i el més important és que sé com fer-ho per assolir un bon nivell i córrer per sota dels 65´en aquesta distància. No obstant crec que amb la marató acabaré d´agafar-li el “truquillo”. Necessito un bon dia per assolir una bona marca que crec que tinc a les cames.

Podries dir-nos quina ha estat la cursa que més t’ha marcat al llarg de la teva vida?
La Marató de Sevilla, per ser la primera marató i acabar-la amb molt bones sensacions. També tinc molt bon record de la recent Mitja de Granollers, per la bona marca i per tenir la oportunitat de córrer molts quilòmetres al costat del millor del món, Makau, i arribar a l’esprint amb el campió d´Europa Viktor Rötlin … un somni.

jaume-leiva2

Quants entrenaments i quants quilòmetres realitzes setmanalment?
Depèn, si preparo marató estic sobre els 150 – 170km setmanals. Sinó al voltant de 110 – 130km. 7 dies a la setmana i si puc algun dia faig doble sessió, però és difícil pel temps de que disposo.

Problemes estomacals en la present edició de la Zurich Marató de Barcelona et van deixar a les portes del bitllet per als Jocs Olímpics de Londres d’aquest estiu, quin és ara mateix el teu pròxim i principal objectiu?
Sí, va ser una llàstima. Arribava molt bé i més fort que mai, però la panxa va fer de les seves. Ara fa poc em van operar a causa de problemes d’apèndix, potser aquell dia els problemes venien d´això. Ara intentaré recuperar-me de l’operació el millor possible i sense pressa, i espero que a mitjans de juny pugui començar la planificació vista al Campionat d´Espanya de Mitja Marató que es correrà a Tordesillas a finals de setembre. Abans m´agradaria córrer alguna cursa de 10 km aquí a Catalunya.

L’atletisme et permet viure professionalment d’aquest esport?
En el meu cas no. L´atletisme segueix sent el meu hobbie i el rendiment econòmic que puc treure amb aquest esport és mínim. Has de tenir molt bones marques i estar a un gran nivell internacional per aconseguir que la federació et pugui donar alguna beca.

Qui ha estat el teu referent mundial?
Nelson Mandela. I en l’àmbit atlètic…Haile Gebrselassie.

El passat 26 de setembre de 2011, el kenyà Patrick Makau va establir a la Marató de Berlín un nou rècord mundial de marató, ni més ni menys que 2h03’ 38 s. Tu que personalment ets capaç de córrer aquesta distància en 2h15’ 28”, creus que és una utopia pensar que l’ésser humà serà capaç de baixar el registre de les 2 h?
Jo crec que sí. Estem parlant de córrer 5-6 segons menys per km que en l’actual rècord mundial, i aquests atletes africans no tenen límit. Però crec que han de passar molts i molts anys per poder veure aquesta barbaritat.

T’agrada el trail running? Et veus algun dia canviant de registre i corrent per exemple un ultra trail?
M’agrada però no ho he volgut provar de moment. Crec que tinc encara molts anys d’asfalt per demostrar-me a mi mateix que puc arribar al meu somni. Segurament quan deixi de córrer a aquest nivell i amb aquesta exigència provaré de fer UT, IM i el que el cos aguanti. Sóc un amant boig de l’esport i de l’esforç.