La crioteràpia, la millor opció per a la recuperació després d’un gran esforç físic?

 

La crioteràpia és un tractament nascut al Japó i va ser concebut per a alleujar molèsties derivades del reuma i l’artritis, ara 30 anys després del seu naixement està més de moda que mai. La crioteràpia entre altres beneficis per al nostre organisme elimina els dolors musculars i ajuda a recuperar els nivells òptims de força després d’una activitat física intensa.

Molts clubs esportius, principalment ciclistes i futbolistes d’elit, usen màquines de crioteràpia de forma usual, ja que entre altres avantatges redueix el temps del tractament per a la recuperació dels esportistes en només 3 o 4 minuts!

L’ús de fred extrem produeix la constricció dels vasos sanguinis perifèrics i la sang migra a l’interior del cos mantenint la temperatura corporal sense canvis. Així s’activa el mecanisme de defensa contra el fred i es produeixen endorfines, així com s’inhibeix la inflamació. Els resultats són normalment constatables amb només una sola sessió, tot i que en alguns casos específics es requereix almenys fins a 10 sessions per a ser apercebibles.

Existeixen alguns estudis científics sobre la crioteràpia, pocs pel nostre gust, que fins i tot arriben a afirmar que després de deu sessions de cos sencer millora la capacitat anaeròbica. Segons aquestes dades els diferents tipus de recuperació habituals com els massatges de descàrrega, la immersió de les cames en aigua freda o l’ús d’infrarojos serien menys efectius i per tant a la llarga prescindibles.