Conceptes de supinador, neutre o pronador

 

Córrer és un esport d’impacte, cada cop que fem un pas el nostre cos pateix una batzegada als peus, cames, columna, etc. és per això que el millor terreny per desenvolupar un entrenament, i el que millor absorbeix aquest impacte és la terra dels parcs. Els carrers i l’asfalt en general no l’absorbeixen de la mateixa manera, i la sorra de platja o l’arena són terrenys massa tous que provoquen la pèrdua d’estabilitat i conseqüentment l’aparició de lesions de turmell i genolls. L’elecció d’unes vambes adequades pel nostre estil de córrer és fonamental per prevenir lesions i a la vegada aportar-nos estabilitat i subjecció. Moltes vegades les molèsties a l’hora d’estrenar unes vambes són culpa d’una mala elecció, més que no pas perquè sigui noves. Cal tenir molt en compte que el pas del temps i els quilòmetres afecten i molt. Totes elles tenen una vida útil que lògicament anirà en funció de la freqüència i la seva utilització, però cal observar el seu desgast, ja que influenciarà molt la prevenció de molèsties i lesions.

  Tipus de petjada del corredor  

Pronador: La característica principal rau en el fet que el peu s’enfonsa cap a la zona interior. Es tracta d’un aspecte fisiològic, en el que el peu recolza el pes per adaptar-se a les irregularitats del terreny, amb el fi d’evitar lesions. Quan aquesta pronació es remarca podem parlar d’un corredor pronador. Ho pateixen un 55% – 60% dels corredors.

Neutre: Significa que els peus no tendeixen a girar ni cap a l’interior ni cap a l’exterior. El peu normal és aquell en què el suport comença a la part externa del turmell i fa a continuació una discreta pronació cap a la part mitjana.

Supinador: Ho entenem com l’efecte contrari a la pronació, quan el peu es recolza sobre la seva part exterior. Normalment es tracta d’un peu amb molta estructura i amb poca mobilitat on el turmell sol anar cap enfora. És una alteració poc freqüent, com a molt en un 10% dels corredors. Sovint es pot confondre amb el desgast de la zona externa del taló. Els supinadors desgasten completament la part exterior de les vambes.

Anàlisi de la petjada:  En la majoria de casos els peus estàtics es comporten d’una manera molt diferent de la de quan estan en moviment a una cursa o entrenament. Es donen casos en què un parell de peus perfectes en posició estàtica es poden transformar en peus plans durant una cursa, per tant la planta base només ens dóna una primera aproximació del que podem esperar un cop estiguin en moviment.

pisadas